Moni urheiluravinteita käyttävä ei tule ajatelleeksi lisä-, maku- ja väriaineita, joita nämä tuotteet sisältävät. Yleisesti lisä-, maku- ja väriaineita käytetään elintarvikkeissa nimensä mukaisesti tuomaan tuotteisiin lisää makua, parantamaan väriä tai pidentämään säilyvyyttä. Monelle näistä aineista on asetettu päivittäinen enimmäismäärä viranomaisten ja lainsäädännön taholta.
Yleisimpiä urheiluravinteissa käytettyjä lisä, maku- ja väriaineita ovat:
Glyseroli / E 422
Glyseroli on myrkytön, öljymäinen, ilmasta kosteutta itseensä sitova (hygroskooppinen) ja makean makuinen neste. Glyserolia käytetään esimerkiksi ihovoiteissa, hammastahnoissa ja tupakassa kosteutta sitovana aineena. Muoveissa glyseroli toimii pehmentimenä, liimoissa se estää kovettumista ja sokereissa kivettymistä. Elintarvikkeiden lisäaineena glyserolia käytetään sakeuttamisaineena ja kosteudensäilyttäjänä.
Karmiini / E 120
Karmiini (E120) on kuivatuista kokkiniilikirvoista peräisin olevaa punaista väriainetta. 70 000 kokkiniilikirvasta saadaan puoli kiloa karmiinia, joten hyönteisten tuotanto on massiivista. Karmiinia käytetään mm. karkeissa, alkoholijuomissa, kosmetiikassa ja lankojen värjäyksessä.
Sokerialkoholit (sorbitoli E 420, ksylitoli E967, sukraloosi E 955, isomalti E953, laktitoli E 966, maltitoli E 965)
Nämä keinotekoiset makeutusaineet eivät ole nimestään huolimatta sokereita vaan sokerialkoholeja eli polyoleja. Tämä iso ryhmä on makealta maistuvia aineita, joista osaa käytetään elintarvikkeiden makeuttamiseen. Ne sisältävät energia, kuten tavallinen sokeri, mutta imeytyvät hitaammin ja epätäydellisemmin elimistössä. Tästä syystä näitä makeutusaineita sisältävät tuotteet voivat aiheuttaa ilmavaivoja, ripulia, vatsan turvotusta tai muita vatsaoireita. Esimerkiksi sukraloosia valmistetaan klooraamalla hallitusti sakkaroosia eli tavallista sokeria, ei kuulosta kovin luonnolliselta, vai mitä?
Sorbitaanitristearaatti E 492
Valmistetaan kemiallisesti sorbitolista (E 420) ja steariini-, lauriini-, öljy- ja palmitiinihapoista (E 570). Rasvahapot voivat olla eläinperäisiä. Käytetään tuotteissa yleensä stabilointi- ja emulgointiaineena.
On jokaisen henkilökohtainen valinta, haluaako tuotteensa olevan makeutettu hedelmien tai marjojen luonnollisella makeudella vai keinotekoisella makeutusaineella. Sama pätee tuotteen säilyvyyteen. Valmistajalle lyhyt säilyvyysaika ja sitä kautta ”myynti-ikkuna” on liiketaloudellinen riski, jota halutaan pienentää lisäämällä tuotteisiin säilöntäaineita. Jos patukassasi on parasta ennen päiväystä kaksi vuotta, ei se todennäköisesti ole tehty ilman säilöntäaineita.